De term Antropoceen is opgeworpen door Nobelprijswinnaar Paul Crutzen in 2000, als reactie op de schokkende constatering dat de invloed van de mens langzamerhand als een geologische kracht gezien moet worden. Hij stelde voor het laatste stukje van het geologische tijdvak ‘Holoceen’ af te scheiden en dat het Antropoceen, het tijdperk van de mens, te noemen. In de reeks Wakker worden in het Antropoceen, georganiseerd door emeritus hoogleraar landschapsarchitectuur Dirk Sijmons en Stichting Landtong in Pakhuis de Zwijger, wisselen we van gedachten over het nieuwe tijdperk.

In vier avonden praten telkens drie sprekers u bij over de implicaties van het nieuwe tijdperk voor ons wereldbeeld, de handelingsperspectieven en onze cultuur.

  1. 18 december 2018 – De wekker gaat! Over de invloed van de mens als geologische kracht.
  2. 22 januari 2019 – De alarmklok luidt. Over de globale risico’s van het nieuwe tijdperk.
  3. 19 februari 2019 – Wat gaan we vandaag doen? Over handelingsperspectieven om de problemen van het Antropoceen het hoofd te bieden.
  4. 19 maart 2019 – Culturele bewerking of culturele verwerking. Over de rol die kunst kan spelen in het verwerken van de schok van het Antropoceen

Meer informatie op de website van Pakhuis de Zwijger.

Of via een podcast waar je in een half uur een beeld krijgt van de achtergronden van de reeks.

Toegang vrij, aanmelden wel gewenst.

Posted by:Steffen Nijhuis